Assalammualaikum.
Salam perkenalan buat semua. Saya minta maaf sekiranya kehadiran saya dalam dunia blog terutamanya blog masakan ini tak disenangi. Sesungguhnya bukan lah untuk bersaing, menunjuk-nunjuk atau sebagainya. Cuma ingin berkongsi ilmu dan menambah kenalan.
Sebagai entri permulaan ini saya tampilkan resepi dari ibu saya, mungkin juga resepi ini diperolehi dari adik ipar ibu saya (makcik saya la) yang memang pakar memasak. Mungkin juga ramai yang pakar membuat kek chiffon tapi ini versi ibu saya ye. Saya ambil resepi ini hasil tulis tangan ibu saya tanpa cara-cara membuatnya. Tapi saya olah sehingga saya mahir membuatnya. (err mula-mula tu payah juga).
Ok. Ini resepinya.
Kek Chiffon Pandan
Bahan A
2 ¼ cwn tepung Softasilk (saya guna tepung hongkong)
1 sdt baking powder
½ sdt garam
1 cwn gula (saya guna gula castor)
½ cwn minyak jagung
8 biji kuning telur
¾ cwn santan (saya guna santan KARA) + air pandan*
½ sdt pewarna hijau
Bahan B
8 biji putih telur
½ sdt cream of tartar
½ cwn gula
Cara-caranya:
1.Panaskan oven 160C. Sediakan acuan chiffon saiz 24cm.
2.Ayakkan tepung, baking powder dan garam. Ketepikan.
3.Pukul telur kuning bersama gula sehingga gula hampir larut.
4.Masukkan campuran santan dan air pandan, Cara saya, 2/4 bahagian santan, 1/4 bahagian air pandan kemudian campurkan pewarna hijau. Gaulkan dan masukkan ke dalam adunan tadi.
5.Kemudian campurkan tepung yang sudah di ayak tadi. Setelah sebati dan kembang masukkan minyak jagung.
6.Putih telur dipukul hingga kembang. Kemudian masukkan cream of tartar dan gula. Pukul sehingga adunan kaku. Saya selalu terbalikkan mangkuk sehingga adunan tak jatuh.
Ambil 1/3 adunan putih telur campurkan ke dalam adunan tepung, gaulkan sedikit sehingga ia bergaul kemudian barulah habiskan adunan putih telur dan masukkan ke dalam adunan tepung.
Gaul sehingga sebati tetapi jangan "overmix".
* air pandan- ambil beberapa helai daun pandan kisar bersama sedikit air.
Oleh kerana saya menggunakan oven kecil, saya akan kecilkan api setelah kek saya naik mengembang sehingga kek masak agar tidak hangus.
Selamat mencuba!
AK-Hmm ada lagi ke tepung softasilk?? Siapa pernah jumpa??
No comments:
Post a Comment